Blog van Toine

Schoon binnenklimaat net zo belangrijk als gezonde voeding

Je staat er niet bij stil. Maar luchtverontreiniging staat (na roken) op plek 2 op de lijst van vermijdbare doodsoorzaken. Door het inademen van vervuilde lucht heb je na verloop van tijd meer kans op ernstige ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Kinderen en ouderen zijn uiteraard extra kwetsbaar.

Medicijnen - of schone lucht ademen?

Onlangs was ik aanwezig bij een bijeenkomst van het Longpunt in Amersfoort. Het thema van deze middag was 'Medicijnen en Bijwerkingen'. De presentatie was in handen van een apotheker van het Meander Ziekenhuis.

Jammer genoeg werd bij aanvang op de stelling dat 'we het liefst behandelen zonder medicijnen', niet dieper ingegaan. Want gaandeweg de presentatie werd wel duidelijk dat voor veel astma-, COPD- en patienten van andere longaandoeningen het gebruik van medicijnen niet bepaald een abc'tje is.

Luchtreiniger: Hoe kies je het geschikte type?

Luchtreinigers zijn er te koop in allerlei prijsklassen. Bij de vraag voor welk type je het beste kan kiezen zijn een aantal aspecten van belang. Vooral de soort en mate van vervuiling die je wilt bestrijden is iets om rekening mee te houden. Zo is niet iedere luchtreiniger geschikt om rook(gassen) of bijvoorbeeld allergenen met succes te kunnen aanpakken.

OESO: Kinderen in NL worden blootgesteld aan te veel luchtvervuiling

Het Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) stelt dat het toekomstig welzijn van kinderen voor een belangrijk deel wordt bepaald door hun huidige omstandigheden. In haar meest recente onderzoek (2014) naar het welbevinden van jongeren in 34 westerse landen is daarom niet alleen gekeken naar economische factoren, gezondheid en veiligheid maar ook naar milieuvervuiling.

Nauwelijks gevoel van urgentie voor een gezond binnenklimaat

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Environmental Protection Agency (EPA) is luchtvervuiling binnenshuis het grootste milieu-gezondheidsprobleem van vandaag. Doordat we na de oliecrisis anders zijn gaan bouwen met veel synthetische materialen en steeds meer isolatie is de lucht binnen tegenwoordig vaak 5 tot 10 keer slechter dan de buitenlucht. En dat terwijl we 80 tot 90% van onze tijd binnen doorbrengen.