Luchtreiniger: Hoe kies je het geschikte type?

Luchtreinigers zijn er te koop in allerlei prijsklassen. Bij de vraag voor welk type je het beste kan kiezen zijn een aantal aspecten van belang. Vooral de soort en mate van vervuiling die je wilt bestrijden is iets om rekening mee te houden. Zo is niet iedere luchtreiniger geschikt om rook(gassen) of bijvoorbeeld allergenen met succes te kunnen aanpakken. Uiteraard is ook de omvang van de te behandelen ruimten een belangrijk gegeven. Vanzelfsprekend speelt het beschikbare budget een rol. Let dus naast aanschafprijs ook op de kosten van onderhoud en vervangende delen zoals filtersets. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij er baat bij hebt. Vraag daarom of het mogelijk is om het toestel eerst in de praktijk te testen.

Afhankelijk van het werkingsprincipe zijn er toestellen die het binnenklimaat in een vol klaslokaal of een kantoor met een oppervlakte tot wel 150 vierkante meter aanzienlijk kunnen verbeteren. Voor privegebruik kiezen mensen vaak voor een toestel voor op de slaapkamer. Mede met het oog op een betere nachtrust is de aanpak dan vaak gericht op de reductie van schimmelsporen en allergenen. Omdat huisstofmijtallergeen ontstaat uit de uitwerpselen én uit het dode materiaal van de huisstofmijt is de methode primair gericht op de afbraak van het allergeen in de ruimte vele malen effectiever dan een poging om af te rekenen met de diertjes zelf.

Wil je toch liever een groter bereik? Bedenk dan dat er ook toestellen zijn die kunnen zorgen voor luchtzuivering in specifieke ruimtes en die tevens dienst kunnen doen voor luchtbehandeling van het hele huis. Let ook op de omvang van het toestel zelf. Een compact toestel kan gemakkelijk worden meegenomen als je op vakantie gaat en is dus ook eenvoudig te gebruiken in de vakantiebungalow of op de hotelkamer.

Veel luchtreinigers hebben tegenwoordig een ionisator aan boord om fijn stof te clusteren met daarnaast één of meer target-specifieke filters. Zoals een HEPA-, een actief kool- of een TiO2-filter. Bij filtering wordt de aangezogen lucht door het filter gevoerd om de verontreiniging op te vangen. Zorg dus voor regelmatige vernieuwing van de filters. Volgelopen filters zijn niet effectief. Integendeel, door het vuil dat op de filters blijft hangen ontstaat een broeinest van bacterien en virussen. Een TiO2 fotokatalytisch filter is in staat om vluchtige organische stoffen af te breken. Maar ook hiervoor geldt dat alleen de lucht die wordt aangezogen daadwerkelijk wordt behandeld.

De meest effectieve manier om snel en blijvend te zorgen voor een gezond binnenklimaat is door toepassing van een innovatieve technologie, genaamd advanced photocatalytic oxidation. Deze natuurlijke technologie werkt zonder filters en is afgeleid van de wijze waarop buiten de lucht onder invloed van zonlicht op natuurlijke wijze wordt gezuiverd. De zuiverende werking van dit type luchtreiniger richt zich op het complete binnenmilieu. Niet alleen wordt de lucht gezuiverd van geuren, fijn stof, micro-organismen en vluchtige stoffen. Maar ook worden de bacterien, schimmels en allergenen ingebed in wanden, plafonds, meubilair, gordijnen en beddensprei aangepakt. Je kunt de reikwijdte ervan vergelijken met de wijze waarop het water in een zwembad wordt gereinigd met een paar druppels chloor. Het zwemwater wordt door middel van filters weliswaar ontdaan van grove vervuiling maar het zijn vooral die twee of drie deeltjes chloor op een miljoen waterdeeltjes die zorgen voor de hygiene alom. Ook als er sprake is van bijvoorbeeld, verkoudheid, huidaandoeningen of incontinentie onder de gebruikers. https://www.google.com/images/cleardot.gif